În perioada 04-05 octombrie 2018, a avut loc la Timișoara întâlnirea de debut a proiectului Perfecționarea competențelor digitale și îmbunătățirea incluziunii sociale a adulților în industriile creative – Cultură Digitală (Digital Culture) . Gazdă a fost Universitatea Politehnica Timișoara, partener coordonator al proiectului, care a organizat întâlnirea în cadrul Centrului de ID/IFR și e-Learning al universității.
Au participat 15 cadre didactice, cercetători și personal adiminstrativ din cadrul partenerilor proiectului (Universita Degli Studi Roma Tre – Italia, Aalborg Universitet – Danemarca, Universitaet Graz – Austria, Dublin City University – Irlanda, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană – România, JME Associates Ltd – Marea Britanie, National Association of Distance Education – Lituania și Universitatea Politehnica Timișoara – România).
Proiectul Digital Culture își propune să creeze un program educațional durabil și eficient dedicat adulților cu competențe digitale scăzute și cei cu un nivel scăzut de calificare implicați în sectorul industriilor creative din România, Italia, Austria, Danemarca, Lituania, Marea Britanie și Irlanda.
Dintre obiective, amintim:
- Creșterea gradului de conștientizare a nevoii de formare în domeniul competențelor digitale pentru industriile creative.
- Crearea unui Hub integrat de învățare virtuală online și pe mobil.
- Proiectarea, dezvoltarea și furnizarea cursului de “Competențe digitale și incluziune socială pentru industriile creative și cultură”, curs de învățare mixtă (blended) și un curs complet online (MOOC).
- Îmbunătățirea realizării și recunoașterii competențelor digitale prin învățarea formală și informală prin introducerea evaluării online a competențelor digitale și a insignelor deschise pentru educația adulților în industriile creative.
În cadrul întâlnirii din Timișoara s-au stabilit care sunt etapele de urmat în cadrul proiectului. Fiecare partener și-a prezentat echipa și activitatea, după care Dr. Diana Andone, coordonatorul proiectului a prezentat care sunt obiectivele și termenele principale ale proiectului. În continuare s-a discutat despre un ghid conceptual al comptenețelor digitale și incluziunea socială în industriile creative, urmată de prezentarea viitorului hub virtual, o platformă pentru mediul online și mobil, dezvoltată și întreținută de echipa UPT. După această parte, s-a prezentat subiectul evaluărilor online și al insignelor digitale deschise (open digital badges). Întâlnirea s-a încheiat cu discuții administrative și de management. Echipa Centrului de ID/IFR și eLearning s-a ocupat de realizarea materialelor promoționale și a unor video-uri explicative, tip testimonial, avându-i în prim plan pe participanții la întâlnire.
Dr. Diana Andone, coordonatorul proiectului și director al Centrului de ID/IFR și eLearning din cadrul UPT, ne-a declarat că: “Suntem foarte entuziasmați și fericiți că am câștigat acest proiect și că am avut ocazia să pornim activitățile din cadrul lui. Subiectul industriilor creative este unul care ne interesează în ultimii ani, fiind implicați într-o serie de proiecte care ating mai mult sau mai puțin această temă. În aceste proiecte am constatat o deficiență a artiștilor, a persoanelor creative, atât în competențe digitale, dar nu numai. Considerăm că, alături de partenerii noștri, putem veni în sprijinul acestor persoane creative, pentru a-i ajuta să își dezvolte abilitățile și a se putea integra în peisajul social specific fiecărei țări în parte, dar și al Uniunii Europene ca un ansamblu. Un imbold suplimentar pentru noi, este sprijinul pe care considerăm că îl oferim la pregătirea anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, Asociația TM2021 fiind de asemenea partener în cadrul proiectului.”